La grande finale. - V.V. Ouwe Syl

La grande finale.

La grande finale.

20 juni 2022 16:30


Na een lang seizoen kruisen vv Steenwijk een vv Ouwe Syl vandaag de degens lees ik in het programmablad. Wie had dit scenario kunnen bedenken? Beide teams speelden afgelopen zaterdag een uiterst spannend potje en beide teams zegevierden in de laatste momenten van het duel. Steenwijk deed dit in de 90ste minuut van de reguliere speeltijd en Ouwe Syl door te winnen na verlenging en strafschoppen. Er werd door beide teams alvast een klein feestje gevierd. En dan is het tijd voor ‘la grande finale’. Twee teams die strijden voor een plekje in de vierde klasse.

Een lang seizoen met vele puzzelstukjes. Puzzelstukjes in de vorm van spelers, partners van spelers, trainers, bestuursleden, kantinemedewerkers, fotografen, supporters, chauffeurs, fysiotherapeuten. Allemaal spelen ze een rol, allen zijn het puzzelstukjes, onderdeel van het grotere geheel. In de loop van een seizoen worden de puzzelstukjes gelegd. Steeds meer wordt de voorplaat zichtbaar, steeds meer lijnen komen naar voren. En toch pas na het laatste fluitsignaal is de puzzel helemaal zichtbaar.

Met twee bussen reden spelers en supporters onder leiding van Rein en Pier en vooral ook Sjoerd richting Akkrum. Prachtige inspiratiefilmpjes van Henk de Jong en Arne Slot hielpen mee om er iets moois van de maken. Wat een energie heeft Sjoerd er de afgelopen week in gestopt. Prachtig werk.

De selectie van Ouwe Syl is grotendeels fit en dus moeten er keuzes gemaakt worden. En dat heeft Pier gedaan. Keuzes die zijn gemaakt om op die manier het beste resultaat te bekomen in de optiek van de trainer. Een selectie bestaande uit 17 spelers gaan het vandaag doen. Steenwijk is zelfs met 19 spelers in Akkrum gekomen.

Als supporter is het helemaal een heuglijke dag. Op mijn 81ste verjaardag krijgen we een prachtig toetje. Wat voor cadeau kan ik me anders wensen dan de promotie naar de vierde klas? Myn leave Saapke is ook mee, zij verkoopt de boekjes. Prachtig om samen in de bus te gaan.

Het is half drie, het publiek wacht op het startsein van scheidsrechter H. van der Spoel uit Joure. Vele Sylsters zijn naar Akkrum toegekomen. Met de bus, auto en zelfs op de fiets. Deze grande finale wil je niet missen. Hier wil je bij zijn.                                                                                   
En dan zijn we los, het vuurwerk langs het veld zorgt voor extra sfeer. Ouwesyl neemt de aftrap en pakt ook direct het initiatief. Duels worden gewonnen en voetballend gaat het net wat gemakkelijker dan bij de Steenwijkers. In de eerste minuten krijgen de Sylsters een corner na een actie van de vandaag ongrijpbare Auke. Remco weet met een strakke bal Wesley te bereiken, zijn kopbal gaat net naast. Daarna is het de aanvoerder zelf die de bal verovert en Matthijs inspeelt. De actie van de jonge aanvaller is prima, hij komt goed voor de man maar helaas komt de voorzet net niet goed aan. De Sylsters stoppen er veel energie in. Achterin staat het als een huis, Berry en Gerbrand pakken de buitenkanten, Tiemen en Nanne dirigeren in het centrum van de verdediging. Een eerste doelpunt kan niet lang uitblijven, de mannen van de ´grieperige´ Pier pakken het heft volledig in handen en laten in de eerste helft duidelijk zien wat de bedoelingen zijn. In de 12de minuut is het dan ook raak. De bal komt via Thomas bij Matthijs, Matthijs vindt Wesley en de middenvelder vindt zijn maatje Auke. De aanvaller heeft ruimte en ja dat is niet verstandig hé? Beheerst schiet Auke de bal onder Boyd Remmerswaal door en de bal gaat mooi de hoek in, 1-0. Met veel applaus en gejuich wordt dit eerste doelpunt bejubeld. Mijn Saapke is ondertussen een wandeling aan het maken, ze kan de spanning niet meer aan. Ik voel ook aan mijn water dat er wat staat te gebeuren. Het zal toch niet? Zou dit laatste puzzelstukje mijn verjaardagscadeau zijn?

VV Steenwijk richt zich op en probeert de bakens te verzetten. Met name de captain van de mannen, Brian van Meerwijk, laat zien dat ook de mannen van trainer Kees de Jong promotieaspiraties hebben. Berry Mollema weet op de rechterkant de opkomende linkerspits af te stoppen, maar het gaat iets te onstuimig en de eerste gele kaart is voor Berry die vandaag in de basis terugkeert na weken van blessureleed. Na de drinkpauze dwingt Steenwijk de Sylsters nog meer terug. Dennis is ook vandaag paraat en een goede tackel op de bal van Wesley zorgt ervoor dat ook deze aanval geneutraliseerd wordt. Een aantal schoten van Robert van der Ley en Clint Kruisweg zijn wederom een prooi voor Dennis. En dan krijgen we weer een prachtig moment. Thomas speelt zichzelf vrij op het middenveld en weet Auke te vinden, Auke worstelt zich langs de tegenstanders ‘die de broek vol hebben’ aan de aanvaller. Helaas leidt dit niet tot succes, de corner die volgt wordt door Wesley voor gekopt, helaas kan Matthijs net niet binnen tikken. Hij komt een teenlengte te kort. In de 37ste minuut is het wel raak. Matthijs weet zijn maatje in de spits te vinden en Auke begint aan onmogelijke actie die toch mogelijk blijkt, hoe bestaat het? Joran Bosma en Pieter van der Leij krijgen het nakijken, dan lijkt het of de aanvaller teveel naar buiten uitwijkt maar niets is minder waar, met uiterste precisie verdwijnt de bal achter Remmerswaal. Een magnifiek doelpunt, het is 2-0, wy ha ien foar it brekken! De Steenwijkers kijken toe en hebben geen antwoord op het gretige voetbal van Ouwe Syl. We zijn net voor rust en er komen een paar serieuze kansen om het karwei af te maken. Auke slingert zich wederom langs een verdediger en weet Matthijs te vinden. Het derde doelpunt lijkt in de maak maar helaas strandt de aanval in schoonheid. De aanvaller moet met rechts afronden maar probeert met links. Niet alles is Bingo! Wy ha se beet, no net mear loslitte! En toch krijgt de tegenstander ook nog een kans. Robin van der Leij komt ‘in de mangel’ tussen Wesley en Tiemen maar de poging van Kruisweg gaat over de goal.  

Het is rust, ik voel aan de Sylsters dat er wat ontspanning komt. Saapke is ook weer terug, maar bij ons beiden is de spanning niet weg, we hebben het eerder mee gemaakt. Gedachten over ASC komen weer bij ons boven. Het zal toch niet? Ik zou zo graag het laatste puzzelstukje leggen…..

Na de rust komen dezelfde 22 spelers weer het veld op. Brian van Meerwijk begint met een eerste aanvallende actie, zijn poging gaat net als voor rust over de goal. Een voorzet van Gerbrand op Auke komt net niet goed aan. Na een mooie actie van Matthijs krijgt Kees een schietkans, de poging van de jonge middenvelder gaat maar net naast.

Vervolgens komt Sipke in de ploeg voor de moegestreden Kees. En dan lijkt er een breekpunt te komen. Auke steekt Remco weg, de sterke middenvelder komt een op een voor keeper Remmerswaal, hij speelt de bal langs de keeper en is op weg naar het derde doelpunt. Maar dan besluit de keeper om Remco onderuit te halen en dat mag niet, dat is een beetje gemeen. Geen goal maar wel de rode kaart voor de keeper. Dit moet dan toch wel gelopen koers zijn? De vrije trap van Remco op de nieuwe doelman smoort maar komt nog wel voor de voeten van Kees en Matthijs maar helaas het lukt niet om de bal in het netje te krijgen. Ook Sipke krijgt nog een vrije kans maar zijn poging gaat naast. En dan krijgen we de bevrijdende 3-0. Matthijs steekt Auke weg, het schot met links wordt gepareerd, Remco komt ertussen en vindt Matthijs opnieuw, zijn actie is goed en de voorzet nog mooier, precies op maat voor de rechter van Kooistra, 3-0. Met nog 20 minuten te spelen moet het klaar zijn. Helaas zit er nog een behoorlijke verandering aan te komen. We spelen de 76ste minuut, Steenwijk komt op via Yannick Wagteveld, de rechterspits geeft een voorzet en Nanne werkt de bal pardoes in eigen goal, 3-1. Zijn laatste wedstrijd in de hoofdmacht, het zal toch niet? Het is onhandig maar er is geen man over boord. Niets aan de hand en toch ruiken de Steenwijkers mogelijkheden. De ploeg uit Overijssel zet aan, het is weer Wagteveld die net voorlangs schiet. In de 82ste minuut krijgen we nog meer paniek in de tent, een onnodige overtreding zorgt voor een vrije trap op de hoek zestien. Clint Kruisweg doet nu wat hij in de eerste helft niet deed, hij krult de bal over de muur en over Dennis, 3-2. De rust is weg en Steenwijk ruikt bloed. Robert van der Leij schiet met links maar Dennis weet op miraculeuze wijze deze poging te verijdelen. Het is een wanhopige poging om er toch nog een verlenging er uit te slepen. Maar de Sylsters hebben er genoeg van en besluiten de wedstrijd in het slot te gooien. Een overtreding op Matthijs wordt genomen door Thomas. De regisseur op het middenveld neemt de vrije trap en vindt Auke die met links de nieuwbakken doelman kansloos laat, 4-2 de buit is binnen, de promotie is een feit. La Grande finale wordt verdiend gewonnen door Ouwe Syl. Ik ben trots, de tranen staan in mijn ogen.

Myn cluppie, se hé it deen, wat een mooi verjaardagskado. Dut kon nooit beter, Saapke is ok uut de skroeven. Wat is it toch een mooi spelletsie. Enne….vandaag kreeg ik één puzzelstukje, ik man de puzzel compleet make, wat een prachtige plaat. Wat een mooi cadeau. Ankum jaar een nije puzzel in de vierde klas, opnij beginne maar nou eerst lekker geniete, een goeie fakansje toewinse!

Supporter Jelle en natuurlijk ok Saapke.  

Het fotoverslag staat bij de wedstrijdverslagen.

Via deze link nog meer foto's:

https://myalbum.com/album/zehwEdnYn6dETC

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!