10 oktober 2020 15:00

Accommodatie

Onbekend

Het is zaterdag 10 oktober en het lijkt een mooie dag te worden voor het Sylster vlaggenschip bestuurd door Rein Regnerus en Gerrie de Boer. Bij winst schuiven de Bildtkers mooi op naar de bovenste regionen en die ambitie leeft zeker bij staf en spelers.

Beetgum mist een aantal vaste waarden om in de derby aan te treden. De groen-zwarte equipe van de sympathieke trainer Tiede Dijkstra heeft nog geen puntverlies geleden in het prille seizoen. De opdracht die Beetgum heeft meegekregen lijkt vrij simpel. Hoog druk, veel energie in het spel en zorgen dat je er als team staat. Vanaf de eerste minuut is dit dan ook zichtbaar. Ouwe-Syl wordt opgejaagd, Beetgum gooit veel strijd in de arena en toch lijkt er niet zo veel aan de hand. De eerste aanvalsopzet komt ook op het conto van Ouwe-Syl. Wesley zoekt zijn maatje Auke, Auke legt klaar en Wesley rondt af, helaas is de keeper van de gasten alert. In het eerste kwartier golft het spel op en neer, Ouwe-Syl voetbalt makkelijker, Beetgum compenseert met veel strijd. In de 15de minuut helpt keeper Herman Blonk, Beetgum in het zadel. Hij denkt de bal weg te trappen maar raakt de voetbal geheel verkeerd en Walter Snieder is alert, met rechts schiet hij de bal in de hoek. Even lijkt Herman te kunnen pareren maar dan glijdt hij ook nog weg en is 0-1 een feit. Even lijkt Ouwe-Syl aangeslagen maar dan gaan ze verder met aardig combinatievoetbal op zoek naar de gelijkmaker. Jelte-Jan geeft een goede lange pass op Wesley. Snipes probeert eerst zelf de keeper te verschalken maar als dat niet lukt speelt hij de bal op Matthijs die wederom zijn doelpuntje meepikt, 1-1. Het is de tweede goal op rij voor de 15-jarige junior.

Vlak daarna pakt Ouwe-Syl de voorsprong die op dat moment zeker verdiend genoemd kan worden. Auke zet de bal voor, Matthijs trekt het gat en Remco rondt af, 2-1. We gaan er eens goed voor zitten, dit kan een mooie middag worden. In de 26ste minuut probeert Gerbrand het eens van afstand, zijn poging gaat net naast. Twee minuten later een prima actie van Auke, hij ‘steekt’ op Matthijs die net niet kan scoren. Dan een aanval vanaf links. Sybren speelt Matthijs in, het hakje komt terecht bij Auke en Berry kan scoren maar laat het na. Weer twee minuten later, Jelte vindt Wesley, het lobje van de middenvelder gaat net naast. Nog een schot van Auke met links, het wordt gepareerd door de keeper.

En dan neemt Beetgum het initiatief over. Het begint bij een bal in de verdediging van de Sylsters. In plaats dat de bal eenvoudig terug wordt gespeeld op Herman wordt de bal slecht verwerkt. Beetgum vliegt er boven op en het is een al onrust achterin. In de 45ste minuut wordt dit wel heel erg duidelijk opgetekend. Remco schiet Matthijs volledig onnodig op zijn ‘bakkes’, Sjoerd ligt nog te ‘kremenearen’ op het veld en heft buitenspel op, de andere spelers kijken verbouwereerd toe en Beetgum gaat er als een haas met de bal vandoor. Geert Jan de Vries wordt ingespeeld en de spits maakt maximaal gebruikt van alweer een door de Sylsters geschapen kans, 2-2. Het blijkt een voorbode voor de tweede helft……

In de tweede helft heeft Ouwe-Syl weinig te vertellen, de mannen creëren weinig kansen en Beetgum doet zich tegoed aan het eten van de heerlijke kaas van het brood van de Sylsters. In de 58ste minuut wordt dit eventjes ‘verfijnd’ duidelijk gemaakt. Een hoge voorzet wordt in de doelmond gepompt. De verdedigers kijken toe en Walter Snieder krijgt de bal op zijn hoofd en kopt ‘met een boogje’ over keeper Blonk, 2-3. Het leek een houdbare bal.

Daarna probeert Ouwe-Syl nog wel, echter de mannen ogen onmachtig. Gerrie de Boer probeert met een aantal wissels de bakens te verzetten maar ook dit geeft geen verandering aan het spelbeeld. Beetgum heeft meer recht op het uitbreiden van de score dan dat de Sylsters een potje gaan breken.

In de laatste minuten wordt pijnlijk duidelijk hoe Beetgum op het veld staat en hoe de focus van Ouwe Syl vanmiddag lijkt te zijn. Ter hoogte van de middellijn wordt Walter Snieder onderuit geschoffeld, Ouwe-Syl kijkt even toe maar Beetgum gaat door en Robby Efde zorgt voor de 2-4 eindstand.

Het leek een mooie middag te worden, achteraf genieten de Beetgumers van de prachtige smaken van de echte Sylster kaas. Oare wike, nije kânsen!